Yksilöllisten kuulonsuojauslaitteiden (IHPD) perheeseen johon kuuluvat sekä kertakäyttöiset korvatulpat että yksilölliset korvatulpat, kuuluu myös vastamelukuulokkeet jotka asetetaan korvan päälle ja niissä on pään yli menevä liitos. Ne vähentävät ympäröivää melua kaksi osaisen rakenteen avulla, jotka peittävät käyttäjän korvat suojaamaan niitä. Tämäntyyppisellä ratkaisulla on tiettyjä etuja :
- Helppokäyttöisyys: nopea suojaus ilman ilmeisiä riskejä.
- Uudelleenkäytettävät ja jopa jaettavat, jos ne puhdistetaan oikein: Samassa työpisteessä kuulokkeet voidaan jakaa työntekijäryhmän kesken.
- Edullinen: Yksinkertainen kuppisuojain maksaa 15 ja 35 euron välillä, mutta joidenkin mallien vastamelusuojaimien hinnat voivat olla jopa muutaman sadan euron päälle.
- Korkea vaimennus: vastamelusuojaimet vähentävät 27dB (A): n ja 35dB: n (A)
Tällaisten etujen vuoksi on helppo nähdä, miksi monet ihmiset siirtyvät melunvaimennuskuulokkeisiin kaikentyyppisissä meluisissa ympäristöissä joko ammattikäytössä (metallurgia, ilmailu, rakentaminen jne.) tai henkilökohtaisessa käytössä ( puutarhanhoito, DIY, konsertit jne.).
YHTEENVETO
- Onko mukava käyttää kuppisuojaimia?
- Viestintä meluisassa ympäristössä
- Sopeutumiskyky
- Tutkimuksen päätelmät
- Kuinka valitset työntekijöillesi parhaimman kuulonsuojaimen?
Vaikka on kiistatonta, että tietyn käyttötarkoitukseen tällainen IHPD on riittävä, mutta sillä on rajoituksia, kun se on välttämätöntä suojata melulta koko työpäivän ajan keskeytyksettä.
Tarkastellaan lähemmin kolmea keskeistä ominaisuutta, jotka henkilökohtaisen suojavarustuksen (PPE) on tarjottava jotta työntekijäsi hyväksyvät ja käyttävät niitä: mukavuus, viestintä ja sopeutumiskyky.
Onko mukava käyttää kuppisuojaimia?
PPE joka ei ole mukava, ei käytetä koko työpäivän ajan. Jos työntekijäsi häiritsee niiden käyttäminen, se houkuttelee poistamaan kuulonsuojaimet. Kuulon menetyksen riski kasvaa huomattavasti, koska suojainta, jota ei käytetä 100% ajasta jona altistuu melulle, ei ole tehokas.
Mukavuuden kannalta , kuulokkeet alkavat osoittaa niitä koskevia rajoitteita.
Kuulokkeiden paino
Valmistettu enimmäkseen ruostumattomasta teräksestä, PVC: stä ja muista kestävistä materiaaleista, passiivinen melunvaimennussuojain painaa keskimäärin 200-600 grammaa riippuen vaimennustasosta. Itse asiassa mitä suurempi teoreettinen vaimennus, sitä suurempi määrä vaahtoa tai nestettä tarvitaan suojaukseen joka lisää painon nousua. Paino voi tuntua vähäiseltä kertakäyttöisessä ja lyhyessä käytössä,ei kuitenkaan käytettäessä 8 tunnin ajan päivän päättyessä.
Niin kutsutut "aktiiviset" kupusuojaimet, joissa on yksi tai useampi mikrofoni, jotka on asetettuna suojaimen pinnalle, jotka vahvistavat tai poistavat reaaliaikaisesti ympäröivän melun, ovat tämän vuoksi raskaampia tämän tekniikan vuoksi. Paino edelleen kasvaa, kun haluat viestiä melussa lisäämällä mikrofoneja, paristoja jne.
Herkkä tasapaino eristyksen ja puristuksen välillä
Jotta kuppimallisten suojaimien toimita on tehokasta meluisassa ympäristössä sen pitää painaa jatkuvasti käyttäjän korvaympäristöä tietyllä paineella. Itse asiassa pienetkin vuodot vähentävät merkittävästi suojauksen tehokkuutta lisäämällä kuulovaurio riskejä. Siksi ei ole suositeltavaa liittää kuppisuojaimia kypärään.
Tämän pysyvän tiiviyden vuoksi tuntee käyttäjä paineen tunnetta useita tunteja käytön jälkeen. Tämä epämiellyttävä tunne voi aiheuttaa että käyttäjä poistaa kuulosuojaimen helpottamaan paineen tunnetta, mikä taas lisää kuulovaurio vaaraa.
Kuulokkeet ääriäänissä
Kuppisuojaimien käyttö liittyy usein ääriolosuhteisiin. Itse asiassa se voi olla ainoa suojain, jota voidaan käyttää toisena kuulosuojaimena tapauksissa, joissa kaksinkertainen kuulonsuojaus on välttämätöntä tilanteessa kun yhdellä suojaimella ei saada suojausta alle 80 dB: n kynnysarvon (A).
Toisaalta muun tyyppisissä äärimmäisissä olosuhteissa, kuten korkeassa lämpötilassa, tämä vastamelukuulokkeiden suojausmenetelmä vaikuttaa käyttäjän mukavuuteen. Pehmusteiden aiheuttamat paine korvan ympärillä aiheuttavat kosteuden ja lämmön kertymistä, joka vaikeuttaa pitkäaikaista käyttöä hikoilemisen vuoksi.
Viestintä meluisassa ympäristössä
Mahdollisuus kommunikoida meluisissa ympäristöissä on eräs tärkeä vaatimus suojaimen valinnassa, niin että se soveltuu parhaiten työntekijöidesi tarpeisiin.
Tässä luokassa vastamelukuulokkeilla on laatuongelmia.
Korkea vaimennus ja tarve kommunikoida
Kuten aiemmin todettiin,kuppisuojaimien suojaustaso on 27dB (A): n ja 35dB (A): n välillä ja ne sopivat ympäristöihin, joissa äänen voimakkuudet ovat korkeat. Ilman integroitua järjestelmää on vaikea kommunikoida normaalisti poistamatta suojainta.
EN 458 -standardin mukaan, jos työntekijäsi poistaa kuulonsuojaimensa vain kahdeksi minuutiksi 8 tunnin työpäivän aikana, hänen suojauksensa tehosta häviää 25 prosenttia. Jos hän poistaa ne 2 tunniksi, tehokkuuden menetys on 75%.
Melusta riippuen, jos kuulosuojaus poistetaan vaikka vain lyhyeksi aikaa, sillä voi olla vakavia seurauksia kuuloon, kuten ERIS 35 -yksikön jäsen kertoi, joka käytti vastamelukuulokkeita ennen Cotral Lab -yksilölliseten kuulosuojaimien valitsemista :
Laukaisusarjojen aikana olimme varustautuneet vastamelukuulokkein, joiden piti suojata meitä, mutta usein oli ongelmia, jotka johtuvat laukauksesta väärään aikaan. [...] Harjoituksen aikana kranaatti räjähti ja sen jälkeen minä olen kärsinyt pysyvästä tinnituksesta."
"Laukaisusarjojen aikana olimme varustautuneet vastamelukuulokkein, joiden piti suojata meitä, mutta usein on ongelmia, jotka johtuvat laukauksesta väärään aikaan. [...] Harjoituksen aikana kranaatti räjähti ja sen jälkeen minä olen kärsinyt pysyvästä tinnituksesta."
Viestinnän tarpeisiin nähden kaikki meluratkaisut eivät ole yhtäläiset.
Sopeutumiskyky
Jos annat kaikille työntekijöillesi samanlaiset kuulosuojaimet on kuin antaa samankokoiset turvakengät kaikille: vain muutamat ovat onnellisia. Sen varmistamiseksi, että työntekijät hyväksyvät ja käyttävät kuulonsuojaimiaan, sen on vastattava heidän yksilöllisiä tarpeitaan.
Sopeutumiskyky meluisassa ympäristössä
Käyttämällä suojainta jolla on liian suuri vaimennus verrattuna ulkoiseen meluun, se suojaa haitallisilta ääniä vastaan, mutta samalla se eristää työntekijän turvallisuuden kannalta välttämättömistä äänistä, kuten palohälytyksistä, kuorma-autojen lähestymisestä ja myös koneista, joihin hän työskentelee.
Otetaan esimerkki työntekijästä logistiikkavarastossa, joka työskentelee meluisassa ympäristössä keskimäärin 90dB (A), jolle on annettu vastamelusuojaimet, joiden suojaus on 30dB (A). Kuulokkeiden vaimennuksen vuoksi työntekijä kuulee ympäröivän melunsa 60dB (A): ssa ja kokee että hän on liian suojattu.
Siksi on tärkeää ymmärtää työntekijöidesi melulle altistumisen taso, ennen kuin valitaan paras suojain joka sopii heille.
Yhteensopivuus muiden henkilösuojaimien kanssa
Vaikka on olemassa teoreettisia ratkaisuja henkilökohtaisten suojavarusteiden yhdistämiseksi, vastamelusuojaimien ja muiden henkilökohtaisten suojavarusteiden yhteensopivuus voi olla ongelmallista riippuen yhdistelmästä (vastamelusuojaimet + suojalasit, kypärä, päänauha + maski jne.).
Kaikissa tapauksissa mukavuuden tunne syntyy pitkässä käytössä, vaikuttaen työntekijöiden henkilökohtaisten suojavarusteiden hyväksymiseen ja käyttöön.
Tutkimuksen päätelmät
Ajoittaiseen käyttöön tai äärimmäisissä olosuhteissa, joissa kommunikaatio ei ole välttämätöntä, kuulokkeet voivat olla käyttökelpoinen ratkaisu, ja ne ovat edullisempia kuin kertakäyttöiset korvatulpat niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Toisaalta jokapäiväiseen käyttöön, jossa viestintä on ratkaiseva, on parempi tarkastella toisenlaista suojainta.
Kuinka valitset työntekijöillesi parhaimman kuulonsuojaimen?
Työntekijöiden löytyy lukuisia ratkaisuja. Harkitse kaikkia käytettävissä olevia vaihtoehtoja ja ryhdy toimiin työperäisen kuurouden välttämiseksi yrityksessäsi lataamalla oppaamme.